naktuinbouw
'Hoog risico producten'
 
 
Nederland, als handelsland, heeft gepleit in BrusseI voor een open systeem voor import (‘alles is toegestaan, tenzij…’). Er komt wel een lijst waarop lidstaten ‘hoog risico producten’ plaatsen die een voorlopig invoerverbod krijgen. De ‘implementing act’ hierover moet in december 2018 klaar zijn. De Commissie heeft op 28 september een WTO notificatie opgesteld aan derde landen die binnen 60 dagen kunnen reageren. Daarna vindt de finale stemming in Brussel plaats.
 
Procedure voor uitzonderingen
De Commissie werkt ook aan de procedure hoe derde landen kunnen aangeven dat ze uitgezonderd willen worden van het importverbod. Het betreffende derde land moet dan dossiers aanleveren die de EFSA (European Food Safety Authority) beoordeelt. Bepaalde invoerverboden kunnen voor datum inwerkingtreding (bij nieuwe Plantgezondheids-verordening, dus 14 december 2019) al weer van tafel zijn.

De voorlopige lijst per 21 september 2018
Op basis van de reacties en van aanvullende technische inbreng lidstaten heeft de Commissie een nieuw voorstel ingebracht in het SCoPAFF van 21 september. Hierbij is Ficus vervangen voor F. carica en zijn Cycas, Eucalyptus, Ostrya en Syringa verwijderd.

Ook is het importverbod niet langer van toepassing op zaden, weefselkweek en bonsais (natuurlijk of kunstmatig). De lijst is nu als volgt voor planten voor opplant: Acacia, Acer, Albizia, Alnus, Annona, Bauhinia, Berberis, Betula, Caesalpina, Cassia, Castanea, Cornus, Corylus, Crataegus, Diospyros, Fagus, Ficus carica, Fraxinus, Hamamelis, Jasminum, Juglans, Ligustrum, Lonicera, Malus, Nerium, Persea, Populus, Prunus, Quercus, Robinia, Salix, Sorbus, Taxus, Tilia, Ulmus.

 
 
naktuinbouw
Website
Contact
Facebook   Twitter   Linkedin